Column: Ouderen en eenzaamheid

07-11-2018

Ouderen en eenzaamheid

Het lijkt misschien wat raar om de eerste column van SGP-Jongeren Merwestreek niet te beginnen met ons ('de jongeren', weet je wel...), maar met de ouderen.

Zaterdag 27 oktober zijn wij met een paar jongeren naar Pedaja geweest om daar een bakkie te doen met de ouderen en gewoon eens met die mensen te spreken over wat bij hun leeft. We werden meteen hartelijk ontvangen en de ouderen zelf: die genoten enorm van de gezelligheid, de quiz en de koffie met verse gevulde koeken van de bakker. De sfeer zat er goed in en het was een gezellige ochtend. Een lief, oud vrouwtje, die tegenover mij zat, fluisterde net voordat we weggingen: '...het breekt de dag zo fijn dat jullie er waren'.

Ouderen houden (net als jongeren trouwens) echt van aandacht. Ouderen die slecht ter been zijn of door een of andere kwaal helaas weinig de deur meer uit kunnen, genieten er enorm van als er bezoek komt.

Eenzaamheid onder ouderen is helaas een veelvoorkomend probleem in Nederland. De politici in Den Haag buitelen dan ook graag over elkaar heen om hun afschuw over eenzaamheid bij ouderen voor de camera duidelijk te maken. "De overheid moet hier geld aan uitgeven...", "De overheid moet daar extra middelen beschikbaar stellen", "de overheid moet...".

We gaan maar wat makkelijk voorbij aan onze eigen verantwoordelijkheid hierin: onze opa en oma bezoeken, langsgaan bij die zieke oude buurman of die oude vrouw die niet meer naar de kerk kan komen. Wijzen op wat een ander moet doen is makkelijk, maar naar onszelf kijken...?

Wat doe jij om die eenzaamheid te doorbreken?