Een terugblik op de defensieavond

06-10-2018

Vrijdagavond 5 oktober was het zover, deze avond mochten wij als SGP-Jongeren Merwestreek een mooie politieke avond houden over het thema 'Defensie in de moderne tijd: Computers of kogels!' hierbij hebben we vooral stilgestaan bij de toekomst van onze krijgsmacht.

De avond werd geopend door onze voorzitter Koen Schouten, hierna kreeg onze avondleider Sjon van der Ree Doolaard de mogelijkheid om de sprekers aan ons voor te stellen. De sprekers deze avond waren tweede kamerlid Chris Stoffer namens de SGP en Mark Brouwer van het Korps Mariniers. Tijdens de eerst helft van de avond mocht Chris Stoffer het woord voeren, hij besprak vooral de rol van de overheid binnen de defensie en welke richting defensie volgens de SGP op moet. Verder werd ook de huidige situatie in de wereld besproken, waarin vrijheid geen zekerheid meer is maar waar voor gestreden moet worden in diplomatieke- en vredesmissies.

Na de pauze was het de beurt aan Mark Brouwer, hij schetste vooral een kritisch beeld over de huidige staat van defensie, waarin veel materieel niet meer vliegt, rijdt of vaart. Om toch met een positieve noot af te sluiten sprak hij lof uit over de veerkracht van defensie, waarin veel kan worden bereikt met weinig. Tevens was hij ook blij dat er meer geld vrij zou komen om de huidige tekorten bij defensie de komende periode serieus in te laten slinken.

Als afsluiter hebben de sprekers nog enkele presentjes ontvangen en heeft Chris Stoffer met ons geëindigd. Op de vraag van deze avond kunnen we een antwoord geven, computers en kogels zijn beide hard nodig. De situatie van deze week en een aantal weken terug hebben dat duidelijk laten zien. Hackers hebben een aanval uit Rusland kunnen voorkomen en militairen hebben een aanslag kunnen verijdelen in Nederland.

Na de afsluiting was er nog de mogelijkheid om een hapje en een drankje te nuttigen en nog even na te praten met zowel de sprekers als de overige gasten. Nadat de laatste gast om 22:30 het veld had geruimd, was de avond toch echt afgelopen.

Wij als bestuur van SGPJ Merwestreek vonden het een geslaagde avond en zijn ook erg tevreden met de opkomst van zowel jongeren als de ouderen. We hopen iedereen in de toekomst nog eens te mogen ontmoeten op een andere avond of activiteit van SGPJ Merwestreek.

Christian Hovestadt,

Secretaris Merwestreek